Polgárőrség

0

A polgárőrségek kialakulása

Az 1990-es évek elején a jelentős gazdasági és társadalmi átalakulásnak sok és egyben káros következményeképpen elszaporodtak az addig csak külföldi híradásokból ismert bűncselekmények. A bűnözők felbátorodtak, és ez a lakosságból kiváltotta az önvédelmi ellenreakciót, látva a rendőrség időnkénti megtorpanását, saját maga is próbálta megvédeni lakóközösségét.

1991-ben ilyen előzmények után megalakult az Országos Polgárőr Szövetség, melynek tagjai a megyei szövetségek és a rangsorban utoljára, a településeken szolgálatot teljesítő egyesületek. Így alakult meg 1999-ben a Nagymágocsi Polgárőr Egyesület is.

Egyesületünknek jelenlegi taglétszáma 41 fő, mely szám soha nem állandó, jelenleg is várjuk minden, a községért és lakóiért tenni akaró fiatal jelentkezését.

A polgárőr szolgálatban közfeladatot ellátó személynek minősül, rendelkezik Polgárőr Alapismereti képzéssel és érvényes vizsgával, szolgálatban szolgálati formaruhával vagy mellénnyel, igazolvánnyal, jelvénnyel.

Az egyesületet 5 fős vezetőség irányítja, és tagjaink nagy odaadással végzik munkájukat, legyen szó éjszakai járőrözésről, búcsúi helypénz beszedéséről, postások kísérése nyugdíjfizetéskor, rendezvények biztosítása, idős eltűnt személyek felkutatása, rendőrökkel közös szolgálat ellátása, környezetvédelem, illegális szemétlerakók felderítése, bűnmegelőzés közterületi jelenléttel, Halottak napi temető- és járműőrzés, idős tanyai lakosok látogatása. Munkánkat társadalmi munkában látjuk el, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben INGYEN.

Fő támogatóink:

  • Nagymágocs Nagyközség Önkormányzata
  • Horváth Gyula
  • Csongrád Megyei Önkormányzat Polgárőrségeknek kiírt pályázata
  • Nemzeti Civil Alap Program pályázatai
  • Esza Kht. pályázatai
  • és még azon nagymágocsi lakosok, akik felajánlják adójuk 1%-át, vagy bármilyen módon segítenek bennünket.

Az egyesület használatában a következő eszközök segítik mindennapi munkánkat: 1db Lada Niva gépkocsi Polgárőrség felirattal, 2db elektromos kerékpár a hangtalan közlekedésért, távcső, éjjellátó távcső, megállító tárcsa, nagy fényerejű kézi lámpa, digitális fényképezőgép, digitális kamera, laptop, ez utóbbi kettő az elkövetkezendő időben beszerzésre kerülő rendszám-azonosító és lopottjármű- kereső rendszer részét is fogja képezni. Fontos megemlíteni, hogy tagjaink képzése, megfelelő szakmai tudásának fejlesztése is fontos feladataink közé tartozik Egyesületünkből jelenleg 7 fő rendelkezik különböző megyei és országos elismerésekkel a jól végzett munkájuk után, és egyesületünk is megkapta a Nagymágocs Nagyközségért emlékérmet is.     Bővebb betekintést nyerhetnek a www.polgarorsegnagymagocs.hupont.hu címen. Vezető: Párkány György Adószám: 18464355-1-06

Share.

Comments are closed.