Kispiac - www.kispiac.rs

Kispiac

Kispiac a magyar-szerb határtól  10 km-re Magyarkanizsa közelében terül el. A település első írásos említése 1211-ből való okirat.

A falu jelenleg 1900 lelket számlál, akik szinte mindannyian magyar nemzetiségűek. A települést a Kőrös patak szeli ketté. 2001 júniusában köttetett a testvértelepülési kapcsolat Kispiac és Nagymágocs között, melyet két évnyi munka előzött meg. Annak reményében, hogy a zene kapocs lehet két település között indult el egy mai napig gyümölcsöző zenei és kulturális kapcsolat a helyi Rozmaring Népdalkör és a Nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör között. Az elmúlt tizenhét évben egymás falunapjain, többszöri hivatalos és magán rendezvényeken való részvétel, közös projekteken, pályázatokon való együttműködés, és egy cserediákprogram erősítette a köteléket.

Reméljük, hogy a jövőben is ilyen aktív, élő kapcsolat tartható fenn a két település vezetése és lakosai között!

www.kispiac.rs

Mágocs - www.magocs.hu

Mágocs

Mágocs város a Hegyháton, Baranya megye északi határánál található, lakossága 2552 fő, névadója az egykori birtokos Szente Maguch nemzetség. Az első régészeti leletek az újkőkor idejéből valók. A településről szóló első írásos emlék 1251-ből származik, ekkor bencés apátság volt e helyen. A településnek világi földesura nem volt, ezért nem épült itt kastély vagy kúria. A település fejlődése az 1700-as években kezdődött a nagyszámú német lakosság betelepítésével.

Mágocs a XIX. század elejére a környék legnagyobb településévé, központjává vált, 1816-ban mezővárosi rangot kapott.        A német lakosság a mezőgazdaság mellett sokféle kézműves mesterséget is hozott magával.  Mágocs iparának hírnevét növelte Unger Miklós orgonaépítő-mester és fia, Endre. Az Unger család 1836-ban alapította vállalkozását, s közel száz évig, Unger Endre 1931-ben bekövetkezett haláláig folyt az orgonaépítés Mágocson.1887-ben a meglévő iparos tanonciskola mellett megkezdte működését a megye első agyagipari iskolája. Az oktatást könyvtár és egy teljesen felszerelt mintaterem-műhely is segítette. A mágocsi fazekasok termékei messze földön híresek és keresettek voltak a II. világháború után az úgynevezett lakosságcsere során 1800 németet üldöztek ki a községből, helyükre 600 főt telepítettek be a felvidékről. Mágocs, mint a mikro térség gazdasági, oktatási, egészségügyi és közigazgatási központja 1982-ben kapott nagyközségi címet. Napjainkban mintegy 170 társas-, és egyéni vállalkozás működik a teljes infrastruktúrával rendelkező, szép fekvésű településen. Mágocs 2009. július 1-jével városi rangot kapott. Mágocs és Nagymágocs 2000-ben vette fel egymással a kapcsolatot. Cserediák kapcsolat, kölcsönös látogatások formájában tartjuk a kapcsolatot. Civil szervezeteink közül a Nyugdíjas Egyesület és a Sportklub tart fent külön is kapcsolatot a mágocsiakkal. Saját rendezvényeikre, sporteseményekre hívják meg egymást. A testvér települési kapcsolat célja közös rendezvények megszervezése, így erősítve kapcsolatunkat.

www.magocs.hu